Categories
#EthicalSocialMedia

10 Social Media Advantages For SME In Malaysia

Do you have your own side hustle? Selling thrift clothing, perfume or your own product? In this article, I listed 10 Social Media Advantages For Small & Medium Size Enterprise (SME) In Malaysia.

Social Media Advantages

1. It’s always and forever free!

Firstly, one of the most significant social media advantages in marketing is that it’s entirely free to start. None of the largest platforms has signup fees of any sort, so the only investment you’ll need to make is in the form of time.

2. Viral content = Free marketing!

The unique advantage of social media is the ability to get help from your followers. People love to share things with their networks, from photos and recipes to exciting articles and hot deals.

Unlike other forms of Internet marketing, like your site and paid advertisements, content on social media is often shared. In addition, I suggest that twice a week, post memes related to your business.

3. Create quality organic content.

The ability to post quality organic content for free is an incredible benefit of social media for business. This opens many opportunities for your company to connect with valuable leads at no cost. Yup! No cost at all!

Social Media Advantages

4. Reach large audiences.

There are millions of people using social media platforms. It’s an excellent opportunity for your business to reach a large pool of people interested in your products or services.

In 2016, research from Statista showed that 62% of the total Malaysian population is actively using social media. On 2021? You guessed it, 86% of the total Malaysian population! Therefore, it’s a huge social media advantage. It gives a vast opportunity for your business to find more leads that want your products or services.

5. Direct connection with your audience.

Social media is one of the few marketing strategies that allow you to connect directly with your audience. You know who is interested in your business because they choose to follow your social media account.

This social media advantages help your business in numerous ways:

  • You gain valuable insight about your customers: You can see who interacts with your posts and how they interact with them. It helps you adapt your strategy to make it better for your followers.
  • A greater understanding of your potential customer: You make the content more personalised, which leads to more engagement on your page and with your business.
  • Comprehensive customer service: A direct connection with your audience allows you to resolve issues easier.
  • Evaluate how your customer perceives your business: You know your audience’s perception of your company with social media marketing. It’s a huge advantage of social media marketing because you can capitalise on aspects people like about your business and upgrade the elements they don’t like.
Social Media Advantages

6. Build your brand efficiently.

When you connect with interested customers, you expose them to your brand. The ability to post organic content for free allows you to build brand recognition repeatedly with your audience. This also builds brand loyalty. Thus, the more people get exposed to your brand, the more they become familiar with it. 

Simple tips for your branding image:

  • Standardise design of posting
  • Limit on using 2 fonts
  • Use only 2 to 5 colours template
  • Seratus Peratus suggest using Canva ⬇⬇⬇

Supercharge your team’s productivity and creativity with everything they need to produce professional content, collaborate effortlessly and achieve their goals faster. Click here for exclusive Canva Pro 30 days FREE from Seratus Peratus!

7. Paid advertising services.

Paid advertisements offer your business the opportunity to connect with exciting leads that haven’t found your business yet. Social media platforms allow you to tailor your ads to appear in the feeds of people looking for your products and services.

On the other hand, This creates an excellent opportunity for your business to expand your reach and obtain new leads. You help more interested potential customers find your business, which results in new followers and conversions for your business. 💲💲💲⬆

8. Drive traffic to the website.

Social Media Advantages

Most social media platforms allow you to post content with a link to your website. When you create compelling content, you can make your audience click on the link. Hence, this directs them to your site, where they can learn more about your business more.

It’s an excellent opportunity for you to help your audience get more familiar with your business.

They can check out your website and learn about your products and services.

Update! Seratus Peratus will conduct a class to build your website ground up for only RM25. Stay tuned! “Kelas Santai 1.0 – Building Your Own Website”

9. Evaluate business performance.

Social Media Advantages

Whenever you run a marketing campaign, you want to know how it’s performing. Social media platforms make it easy to track your campaign to see if you’re driving valuable outcomes. As a result, you can determine how many people see your posts, comment, like, share, and more.

10. Valuable insight information.

Lastly, you can also use social media to gain valuable information about your customers that will help you make smarter business decisions. For example, social listening allows you to discover how people feel about your company and brand. Is your product good? Bad? With social listening, you can uncover conversations about your business and answer questions about your offerings.

#Ethical Social Media
Product Review
Quiz

Categories
Product Review

Bekerja Di Rumah. Barang IT Yang Perlu Ada (WFH Starter Pack)

Bekerja di rumah atau ‘work from home’ adalah sesuatu yang sinonim dengan kita di Malaysia 2021 ini. Disini saya try senaraikan barang yang perlu ada jika anda bekerja di rumah.

Laptop/Computer Untuk Senang Bekerja Di Rumah

Ini paling wajib. Nak meeting senang nak buat kerja senang. Ada company yang memberi laptop kepada staff dan ada juga yang beri benefit kepada staff untuk beli laptop dan claim kepada company.

Seratus Peratus suggest beli ni:

bekerja di rumah laptop

Apple Macbook Air M1 Chip
RM4,399
Review power di Lazada
Investment yang baik untuk laptop
Dengan M1 Chip, anda boleh pakai 5-10 tahun lagi.

Microphone. Suara clean and clear!

Microphone juga mainkan peranan penting. Ramai orang menggunakan phone, tetapi kadang-kadang line tak clear, boleh buat orang lain yang dengar annoying dengar suara anda sekat-sekat.

Seratus Peratus suggest beli ni:

bekerja di rumah microphone

Fifine K669B
RM139
Rating 5 Star di Lazada!
Saya personally pakai microphone ni, tersangat puas hati. Suara clear.

Kerja Di Rumah Kena Ada Webcam, Confident bila present time meeting.

Bila bekerja di rumah, video webcam mainkan peranan penting lagi-lagi bila meeting. Video kena cerah, clear. Saya sarankan bila nak on webcam pastikan ada cahaya matahari sedikit supaya nampak lebih natural.

Seratus Peratus suggest beli ni:

bekerja di rumah webcam

Fantech Luminous C30
RM144.90 (Promotion)
Review terbaik di Lazada
Saya pakai juga webcam ni. Dengan wide-view. Video jelas. Pehh

Screen Monitor. Lagi besar lagi produktif

Screen monitor yang bagus mestilah mempunyai resolusi yang tinggi. Maksudnya bila tengok screen mata kita clear dengan apa yang kita tengah type.

Seratus Peratus suggest beli ni:

bekerja di rumah monitor pc

Anmite 27 75hz HDR FHD
RM658 (Promotion)
Jenama Anmite tengah naik dengan membekalkan High-end-budget monitor
27 inci dan 75Hz display. Harga RM658 je? Wajib beli!

WiFi tak laju bila dalam bilik? Mesh WiFi mesti beli

Mesti ada punyalah masalah ni. WiFi dekat ruang tamu, bila masuk bilik WiFi tak laju. FRUST!

Seratus Peratus suggest beli ni:

bekerja di rumah mesh wifi

TP-Link Deco E4 AC1200 Mesh WiFi Router
RM269
Antara Mesh WiFi Router yang dapat banyak review 5 star di Lazada
Saya pun guna juga Mesh WiFi ni dari seller yang sama. Tiada lagi masalah WiFi. Dalam bilik internet berdesup!

Seratus Peratus Approve Time Internet terpaling laju!

Produktif bila bekerja di rumah

Bila kerja di rumah tu, janganlah kerja sambil lewa ya. Jauhi media sosial anda kejap. Semua barang-barang best dah beli. Apa lagi, kekal produktif bekerja di rumah ya! Seratus Peratus Power!

Categories
#EthicalSocialMedia

Pengaruh Media Sosial Ke Atas Keluarga Anda.

Pengaruh media sosial ke atas keluarga memainkan peranan yang cukup besar pada masa sekarang. Baik dari nenek sampai cucu. Semua dah exposed dengan media sosial. Scary! Kenapa scary, saya cuba huraikan.

Pengaruh media sosial ke atas anak?
Anak-anak hide Instastory daripada Ibu-bapa. Haaaa saya rasa semua pernah buat atau pernah ada kawan yang buat. Sebab nak sorok aktiviti mereka, takut mak abah tak dapat terima. Kenapa buat?

Pengaruh media sosial ke atas suami?
Suami install WeChat senyap-senyap tanpa pengetahuan isteri. Ehem terasa ke tu? Chatting dengan gadis-gadis random di WeChat, abaikan tanggungjawab sebagai suami.

Pengaruh media sosial ke atas isteri pula?
Isteri follow Instafamous yang kaya dan mengidamkan harta seperti dia. Bandingkan kehidupan keluarganya dengan orang lain sedangkan keluarganya dah cukup bahagia dengan apa yang ada.

Applikasi popular yang jadi pengaruh media sosial ke atas keluarga anda:

Facebook. Ketagih untuk scroll dan scroll.

Pengaruh Media Sosial Ke Atas Keluarga

Kalau anda sebagai parents. Cuba try senyap-senyap tengok apa yang anak-anak anda buat. Saya percaya 2021 ini memang mereka tak lekang dengan phone.

Ibu jari naik, turun, naik, turun. Seronok berbalas komen, leka melayan status orang lain. Ini antara sebab terbesar hubungan antara parents dan anak anak longgar.

“Mak tak pernah nak faham saya!” Macam mana nak faham. Mak biarkan anak leka dengan dunia media sosial. Anak semakin tenggelam dan lemas.

Ibu bapa perlu ambil peranan. Luangkan masa dengan anak anak. Kurangkan masa anak daripada melayari media sosial.

Whatsapp. Kantoi whatsapp dengan orang lain?

Ah ini perkara biasa zaman sekarang. Ada sahaja gossip hangat bila suami terkantoi whatsapp dengan orang lain.

Whatsapp memudahkan kita untuk contact kenalan lama, senang bertanya khabar keluarga jauh.

Tanda-tanda awal biasanya bila suami tak bagi tengok phone, tukar password. Lagi satu bila suami tak letak phone merata-rata. Hmm curious.

Ini bukan untuk suami sahaja tau, isteri pun sama. Medium untuk curang yang paling popular di Malaysia adalah Whatsapp!

WeChat. Medium mencari kenalan. Look around.

Suami balik lambat. Isteri boring di rumah. Tangan gatal buka WeChat. Ramai rupanya lelaki yang boleh menemannya di saat kesunyian. Hati-hati.

Suami pun sama. Gatal tangan nak ‘try’ kenal orang baru. Maklumlah boleh pasang 4. Ikut Islam. Kahwin ikut agama, yang lain tak ikut pula. Kihkih

Instagram. Orang ada kereta besar, dia nak juga.

Ini pun lagi satu punca penyakit hati. Tengok kawan-kawan update gambar beli phone baru. Dia pun nak juga. Umur baru setahun jagung.

Paksa ibu ayah beli phone kalau tak ugut nak memberontak. Ini situasi yang benar benar terjadi zaman sekarang ya.

Isteri tengok kawan officenya beli TV baru post di Instagram. Paksa suami beli sedangkan TV di rumah sudah ada. Cukup-cukuplah.

Media Sosial tak salah, kita yang salah menggunakannya.

Kurangkan penggunaan media sosial.

Saya dah cuba dan Alhamdulillah sampai sekarang penggunaan media sosial saya semakin kurang. Kesannya? Hubungan saya dan keluarga saya semakin baik. Kehidupan saya semakin aman. Pandangan saya tentang kehidupan jadi lebih luas. Saya luangkan masa dengan membaca, dapatkan ilmu baru.

Anda sekeluarga juga boleh buat. Set kan masa anda di media sosial satu jam sahaja sehari. Langkah yang kecil ini akan anda rasa impaknya ke atas keluarga anda sangat besar.

Makan bersama keluarga. Wajib!

Masa makan yang diluangkan bersama keluarga mampu merapatkan hubungan.

Munurut kajian di United Kingdom, keluarga yang bahagia banyak meluangkan masa mereka dengan makan bersama.

Ajaran agama sebagai tiang keluarga.

Didikan agama tersangatlah penting dalam keluarga. Biarlah anak itu boring mendengar ceramah-ceramah di TV. Lama kelamaan ia akan meresap juga kedalam jiwa mereka.

Saya sebagai contoh. Mak selalu pasang ceramah-ceramah di TV untuk dengar bersama. Saya rasa boring dan mengantuk (kisah benar) tapi lama kelamaan ceramah itulah yang jadi panduan dalam hidup saya sekarang. Terima kasih mak abah!

Mak saya selalu suruh saya ingat mati.

Ini perkara yang saya rasa patut dicontohi oleh semua parents. Mak selalu cakap ‘buat apa pun di dunia ni, kita akan mati juga’. Ayat yang simple tapi memberikan impak besar dalam hidup saya sekarang.

Apa sekalipun yang saya buat sekarang ini, ayat itu yang selalu terngiang ngiang di kepala. Ingat mati, takut mati, hidup anda akan lebih dimanfaatkan dengan betul.

Jadikan media sosial medium positif untuk anda sekeluarga.

Ingat lagi sekali, media sosial tak salah, kita yang salah gunakannya. Gunakan media sosial untuk perkara yang boleh positifkan diri anda sekeluarga.

Yang tak elok, yang negatif, kita unfollow. Yang bagus kita ikut. InsyaAllah hidup anda lebih best dan fun!

Categories
Quiz

Adakah saya mempunyai Body Dysmorphic Disorder?

Categories
#EthicalSocialMedia

Body Dysmorphic Disorder dan Social Media

Body Dysmorphic Disorder? Apa tu?

Seseorang yang rasa terdapat kecacatan atau kekurangan pada tubuh badan sedangkan tidak ada pun kekurangan pada diri mereka. Orang lain pun tidak menganggap begitu. Ini adalah definisi Body Dysmorphic Disorder. Adakah anda salah seorang pesakit?

Apakah antara penyebab Body Dysmorphic Disorder?

Antara sebab terbesar yang boleh menyebabkan BDD ialah Social Media. Jom kita sama sama bincangkan apa kaitan antara BDD dan Social Media.

Macam kesihatan mental yang lain, BDD mungkin disebabkan oleh pelbagai masalah seperti:

1. Sejarah keluarga
2. Brain abnormalities
3.Fikiran negatif tentang keadaan fizikal tubuh badan
4. Personaliti individu; perfectionist
5. Mempunyai masalah gangguan mental; anxiety atau depression

Menurut kajian fikiran negatif tentang keadaan fizikal tubuh badan kebanyakannya disebabkan oleh penggunaan social media yang berlebihan!

Tabiat Filter!

Sekarang hampir semua orang menggunakan beauty filter bila nak post gambar di social media. Dah jadi kewajipan untuk apply filter dulu sebelum post.

Tabiat yang berpanjangan ini menyebabkan kita sering membandingkan bentuk badan, rupa wajah kita. Realiti manusia memang tidak sempurna, tapi di social media, semua perfect!

Badan edit jadi ‘sado’, jadi ramping, jadi tinggi. Muka edit bagi putih sikit, hilangkan jerawat. Social media seakan menjadi realiti kita. 

Orang lain muka flawless, cantik!

Bila kita tengok instagram artis-artis, instafamous, fuhhh. Sebab ini kita selalu membandingkan wajah kita dan artis. Bila tabiat membandingkan ini menjadi-jadi, ia akan menyebabkan BDD

Banyak kali tengok cermin antara sebab Body Dysmorphic Disorder.

Antara gejalanya ialah kerap kali memeriksa diri di cermin, berlebihan dari segi berpakaian,  sentiasa meminta orang lain untuk memberitahu keadaan fizikal mereka adalah okay, mengutil kulit untuk melicinkannya, dan sentiasa membandingkan fizikal diri dengan orang lain. Ada juga yang akan menjalani pembedahan plastik. (cucuk vitamin C nak bagi putih merupakan trend yang tersebar di social media)

Selalunya bermula dalam kalangan remaja, tidak kira lelaki atau perempuan

Kenapa remaja? Kajian mendapati BDD ini banyak terdapat pada remaja dan peratusannya naik mendadak sejak social media didedahkan kepada mereka. Ibu bapa perlu pantau.

Applikasi filter muka.

BDD terjadi disebabkan pelbagai faktor biologi, psikologi dan sosial. Ada kajian menunjukkan teknologi beberapa aplikasi yang melibatkan perubahan wajah turut menyumbang kepada kejadian BDD ini.

Adakah ia boleh dirawat?

BDD boleh dirawat dengan terapi (cognitive behavioral therapy) atau/dan ubat psikotropik. Dapatkan khidmat nasihat dan rawatan di fasiliti kesihatan/fasiliti perkhidmatan kesihatan mental yang berdekatan. Anda juga boleh hubungi https://www.befrienders.org.my/ untuk emotional support dan depression.

Categories
#EthicalSocialMedia

5 cara mengawal ketagihan sosial media. Tak try tak tahu!

Media sosial merosakkan otak anda, tidak selamat, memberi untung gila-gila untuk syarikat ini merosakkan lagi akhlak anda. Kami kawal ketagihan media sosial anda!

Media sosial merupakan platform orang muda generasi Y, Z, semua huruf lah, media sosial adalah cara untuk berhubung dengan orang yang mungkin tidak pernah anda kenali sejak bertahun-tahun yang lalu, media sosial membolehkan anda belajar perkara yang tidak pernah anda tahu.

Kedua-duanya betul.

Media sosial bagi saya merupakan platform ilmu, macam universiti percuma! Baik dari ilmu bisnes hinggalah tips rumahtangga. Banyak sangat!

Secara teorinya saya akan plan life goal, offline dan keluar mengharungi dunia yang fun and adventurous ini. Realitinya saya telah menghabiskan lebih banyak masa di halaman meme, tujuh hari straight selama berjam-jam yang mungkin boleh dimanfaatkan lagi dengan lebih baik. Duh~

Sekiranya anda mempunyai “masalah” media sosial seperti saya, cubalah tips ini. Saya pun masih mencuba, try “istiqamah” cewah. Tak buat tak tahu kan.

5 cara kawal ketagihan media sosial:

check notification

1. Kawal ketagihan media sosial dengan off notification.

Saya tidak pernah selesaikan apa-apa bila saya online, dan satu-satunya cara saya ialah off notification. Saya tak tahu apa yang akan saya lakukan jika tiba-tiba phone saya panggil “Bro, ada orang spill the tea dekat twitter pasal awek dia curang dengan abang sedara dia punya pakcik punya jiran” OFF NOTIFICATION.

2. Pilih dua hari berturut untuk jauhi media sosial.

Cubalah selama dua hari: misalnya hari Sabtu dan Ahad. Confirm hujung minggu anda best dan produktif gila weh! Habiskan masa baca buku, masak, workout. Kalau susah, limit kan sabtu atau ahad anda sejam sahaja untuk layari media sosial.

lepak dengan kawan

3. Hubungi rakan anda, keluarga anda, hangout dengan kawan, eh tak boleh PKP. (Bila tah nak habis)

Pernah tak bila anda online, rasa lonely dan tweet ‘lonely nya saya, keseorangan, perlukan teman’ STOP. Jangan tweet, tutup twitter dan call kawan-kawan anda. Tak kisahlah dah 20 tahun tak jumpa. Cuba call. Marahkan seseorang, jangan up status facebook. Cuba call. Result nya, awesome.

4. Kawal ketagihan media sosial dengan tukar mindset untuk private kan hidup anda di media sosial.

Kawan saya ada share video, live di Instagram, suami isteri bergaduh dan si isteri buat live, jerit-jerit mengamuk mengamuk. I was like “WTH’. Tak percaya ada juga manusia yang tunjukkan hal peribadi di media sosial untuk tontonan umum. Ada ilmu yang bermanfaat, share kan di Instagram, ada tips yang cool, letak di twitter. Hal peribadi, no no no.

minum kopi

5. Minum satu jug kopi (over sangat) dan senaraikan to-do-list anda.

Ini merupakan cara yang paling susah, perit dan juga yang paling efektif untuk anda lakukan. Wajib! Buat nescafe secawan (bukan satu jug) buat to-do-list. Repeat.

Kesimpulannya

Sekiranya petua ini berfungsi untuk anda, jangan beritahu saya mengenainya kerana saya masih cuba, istiqamah untuk kawal ketagihan sosial media ini. Sikit-sikit kita sama sama cuba. Let’s Go!